ne yapıyor bu şarkılar bana böyle?!

1 Kasım 2008 Cumartesi

e.d http://kirmiziagactamavielma.blogspot.com/2008/10/beni-zer-mi-bu-ark.html linkindeki yazıyı yazma planından bizi haberdar edince, sen yaz sonra ben de yazarım şarkılar üzerine demiştim. Sonra yasaklandık, o oldu, bu oldu derken yazamadım. Kısmet bugüneymiş..


Duyduğumda mekanı terk ettiğim şarkılar vardır, onlar "anısı olan" şarkılardır, "ah benim yaşadıklarımı anlatıyor, duymamalıyım bunu" diyip mekanı terk etmişliğim yoktur, saçma da bulurum. Zira benim durumumu anlatıyor dediğin şarkı çok büyük ihtimalle "ayrılık" üzerinedir, zaten şu ana dek yapılmış bütün şarkıları inceleme imkanımız olsa ayrılık şarkılarının diğerlerinden epey fazla olacağını düşünüyorum. Hal böyleyken "bu şarkı beni anlatıyor, çekilin lan önümden" diyerek ortalığı yıkmak tuhaftır. ama anısı olan şeylerden kaçmayı severim, hem manyak gibi ağlayacağıma bırakın kaçayım canım.
Bir şekilde hatırası olan o çok özel şarkıları tabi ki anlatmayacağım.
Rahat bir insan mıyım o kadar?
Değilim.

Hayatınızla uzaktan yakından ilgisi olmayan şeyleri anlatsa da sözleriyle müziğiyle öyle etkileyici şarkılar vardır ki dinlerken bir anda şarkıda anlatılan ruh haline girip kendinizi orda anlatıldığı gibi hissedebilirsiniz. Sanırım bunlara vermek istediği duyguyu tamamen verebilen başarılı şarkılar diyebiliriz.

Benim için bu kategoride olan şarkılar neler, işte ben onlardan bahsedeceğim. Tabi bu uzun girişi okumaya tahammül edip buraya kadar geldiniz mi emin değilim.

3 doors down-Here without you
Şarkıyı ilk dinlediğimde burda sensizim ama sen hep benim aklımdasın, hep seni hâyâl ediyorum, rüyalarımda sen varsın manasında şeyler söyleyebileceğim herhangi bir insan evladı yoktu hayatımda, ama dinlerken oturduğum yerde küçülürdüm şarkı yüzünden.
"But all the miles had separate, they disappear now when I'm dreaming of your face" dediği bölümde o zamanlar da ağlama krizine giresim gelirdi, hâlâ da gelir.

Alanis Morisette-You oughta know
Alanis Morisette'e bu şarkıyı yazdıran adamdan nefret ediyorum her dinleyişimde, elime verseler işkence yaparak öldürürüm, yavaş yavaş, o kadar yani. Anlatmak istediği duyguyu öyle güzel veriyor ki... 
And every time you speak her name
Does she know how you told me you'd hold me
Until you died, till you died
But you're still alive


kısmında mesela sanki bahsi geçen durumu yaşayan benmişim gibi hissediyorum. "Allahın cezası hepsi böyle bunların" diyerek dizilere tv başında müdahale eden yaşlı teyzeler gibi oluyorum.

"And every time I scratch my nails down someone else's back
I hope you feel it...well can you feel it"

kısmında hissediyorum zaferle karışık nefret duygusunun yüzüme bakılınca bile anlaşılabileceğini :) Bu derece yaşıyorum bu şarkıyı dinlerken, şarkıda anlatılan hissiyatı şu ana dek yaşamadık, Allah ileride yaşamaktan da korusun diyelim...

Anathema-One Last Goodbye
Bu şarkıyı yolda dinlerken beni görseniz yanıma gelmeye korkarsınız o kadar söyleyeyim, siz anlayın ne gibi bir durumda olduğumu..
Şurda şunu hissediyorum, burda bunu hissediyorum diye bölemiyorum şarkıyı, şarkıda geçen her kelime biraz daha ağlama isteği duymama sebep oluyor, o kadar...

Aslı-Tüm Şehir Ağladı
Bu şarkıyı ilk dinlediğimde daha tüm şehir ağlamamıştı herhangi birinin gidişinden dolayı.. 

Athena-Yalan
US albümünü ilk dinlediğimde, şarkıda anlatılanla uzaktan yakından herhangi bir şekilde ilgisi olan hiçbir şey yaşamamışken çöktüm kaldım oturduğum yere.
"Yalnız kendine inkârın, sadece senden kaçarsın
Hâlin ele verir, anlamazsın..."

Düş Sokağı Sakinleri-Seni Tanımayan Yok Bu Şehirde
"yeter çek git güneşimden ya da beni bana bırak ne olur..."
kısmında canıma okur kendileri...
En çok can yakan kısmıysa "dönüşünü bekler evimdeki yastığım, yorganım, duvarım, gitarım, ben.. Rüzgâr bir hüznü oynatır yerinden ve sevgiyle ağlarım düne. Ve birikir içimde bir acı, şehir ve sen..."
(DSS şarkılarını can yakmak amacıyla yapar zaten, bütün şarkıların birbirinden fena oluşunu nasıl açıklayabiliriz ki?)

Ezginin Günlüğü-1980
İnsanı öldürmek için yapıldığı kesin olan şarkılardandır.
"Gitme,gitme gittiğin yollardan dönülmez geri
Gitme, gitme el olursun sevdiğim, incitir beni..."

Grup Gündoğarken-Gördüğüme sevindim
Bu da öldüren şarkılar arasında baş sıralara oynar.

Avrasya-Duvarda Ayrılığın İz Yapmış
Çok bilinen bir şarkı değildir, hatta hiç bilinen bir şarkı değildir ama bu can yakmasına engel değildir.

Nazan Öncel-Gitme Kal Bu Şehirde
Nazan Öncel ben küçükken "müzik" yapardı. O dönemlerde bir de "Gidelim Buralardan" diye bir şarkı yaptı mesela. Sonra tuhaf şeyler yapmaya başladı işte...

Bu listeye Türk müziğinin en önemli isimlerinden biri olan Sezen Aksu'yu eklemeden geçmeyelim. Şarkımız Goran Bregoviçle ortak çalıştıkları albümden..
ismi "Allahın varsa"

Reflex-Sen Hep Benimsin

Kimden dinlemeyi severseniz- Ain't no Sunshine

Kesmeşeker-Tek kişiyim ben hâlâ, Ne Zaman Gitti Tren

Kumdan Kaleler-Evde Yoklar

Noir désir-Le Vent Nous Portera 
Götür artık rüzgâr nereye götüreceksen!

Oasis-Stop Crying Your Heart Out
Butterfly Effect'in son sahnesi...

Pink Floyd her ne yapmışsa..

Queen-Too Much Love Will Kill You
"I used to bring you sunshine
now all I ever do is bring you down..."

Whisky-Yak Bizi

Vega-Isınamazsın Ağlarken

Yeni Türkü-Terkeden
Akıl sağlığına zararlı şarkılar listesinde ilk sıraya oynar kendisi bence. 
"Kimdi giden, kimdi kalan
giden mi suçludur her zaman"
diye girer şarkıya, tepkisiz kalırım. 

"Aslında giden değil kalandır terk eden
Giden de bu yüzden gitmiştir zaten"
dediğinde "peki, öyledir tabi, doğrudur yani niye doğru olmasın" gibi abuk sabuk şeyler geçiririm kafamdan. Bunca yıl doğru kabul ettiğimiz bir şeyin tersini söylemesi olabilir insanı bu kadar sarsan. 

Yoruldum, listemi şimdilik bitiriyorum yine Yeni Türkü'den "Destina" ile.
"dün gece sen uyurken yüreğim bir yıldız gibi bağlandı sana..."

Derya Köroğlu "sen öyle umarsız uyusan da bir köşede, işte bu yüzden sırf bu yüzden işte, yaşamdan çok ölüme yakın olduğun için, seni bu denli yıktıkları için..." bölümünü öyle söyler ki işi gücü bırakıp şarkıya yoğunlaşırım..

Dediğim gibi bazı şarkılar anısı olduğu için can yakar ya da bir şekilde bağdaştırırsınız yaşadıklarınıza vs. ama bazılarının ne anıya ihtiyacı vardır, ne de yaşadıklarınızla bir bağlantıya... Bunlar dinlerken benim canıma okuyan şarkılardan bir kısmı. Biraz daha rahat bir insan olsaydım, ya da ne bileyim kimliğimi deşifre etmeden yazsaydım (:p) o zaman o bahsettiğim hayatımda yeri büyük olan şarkıları da anlatabilirdim belki. ama şimdilik bu kadarı kafi :)

2 yorum:

CaRtMaNtR dedi ki...

Şimdi çok güzel liste diyeceğim yazının ruhuna aykırı olacak depresif olmuş diyeceğim yine olmayacak belkide en uygunu çok etkiliyici şarkılarla bezeli bir liste olmuş diyebilirim.

Beni böyle etkileyen şarkılardan biride MFÖ'nün bu sabah yağmur var İstanbul'da şarkısıdır. Her yağmurda aklımdan geçer.

Selin dedi ki...

işte yazmayı unuttuklarımdan biri :)