Bayramın İkinci Günü

1 Ekim 2008 Çarşamba

Çoğu kez ilk gün kadar hareketli geçmez bayramın ikinci günü. İlk gün gelenler daha yakın akrabalardır, ikinci gün gelenlerin bazılarının neyimiz olduğu bile bilinmez.


Neyim olduğunu bile bilmediğim akrabalarımız bize bayram ziyaretine gelir, benim babam da onlara gider sevgili okuyucu :) Yanlış yazmadım yani. 

Açıklama görevi her zaman halamındır.
-hala bu kiiiim?
-ıdının ıdısının ıdısının ıdısı
-ooo baya da yakınmış hee (!)

Tuhaftır bizim bayram geleneklerimiz biraz. Büyüklerin evinde toplanırsınız siz normal insanlar mesela hani, bizde öyle şeyler yoktur. Nereden kaldığını bilmediğim hastalıklı bir bayram ziyareti anlayışımız var.

Bayram ziyaretine sadece erkekler gider. Kadınlar evde oturur gelen misafirleri karşılamak için. Dediğim gibi yaşlılara gitme adeti olmadığından her eve muhakkak gelen onlarca insan olur. 
Yaşlı amcaların bayram ziyareti için gençlerin evine gitmesi elbet tuhaftır...

Tamamen geleneklerimiz sebebiyle bayramları gençlerin yaşlıları ziyaret ettiği günler olarak görmem ben. Çünkü gençler yaşlıları değil erkekler kadınları ziyaret eder.

Durumun en tuhaf kısmı da şudur, diyelim yeni evlenmiş bir çiftimiz söz konusu, erkek kişisi ziyaretlere gidiyor, kadın kişisi evde misafirleri bekliyor. Kocasının kuzenleri, amcaları, dayıları, enişteleri vs. bütün mevcut erkek akrabalar ziyarete geliyor. Bizim sevgili gelinimiz daha hiçbiriyle doğru dürüst tanışmamış ki! Yarım saat boyunca halı desenleri inceleniyor, tv açılıyor ki konuşulacak konu bulunsun, "ah seda sayan da kendinden genç adamla evlendi işte", "hıı evett var bu akşam maç", "amerikanın ekonomisi bir anda nasıl tepetaklak oldu di mi" vs. İki taraf için de sıkıntı :s

Ziyaret anlayışımız hastalıklı efendim bizim :)

Babam senede iki kez gördüğü, büyükbabamın teyzesinin geliniyle oturup ne konuşsun, aynı kadının oğlu bize geldiğinde o da annemle konuşacak şey bulamıyor. Bazı akrabalık bağlarımızdan bahsederken en uzun zincirleme isim tamlaması rekorunu kırıyorum :) ve o bahsi geçen akrabalar bizim düzenli olarak görüştüğümüz insanlar. Ha bazılarını gerçekten çok seviyorum, yakın akrabalarımızdan çok daha sevimli insanlar, kendileriyle görüşmekten şikayetçi olduğum sanılmasın :)

İşte tam olarak bu sebeple evimizde sürekli birileri oluyor :)

Neyse, bayramın ikinci günü diyorduk. Ramazan bayramının ikinci günü biraz daha mahzun gelir hep bana. Oysa kurban bayramında durum tam tersidir! Bayram asıl 2. gün başlar. İlk gün kurban kesilir, insanlar yorulur, kimse ziyarete falan gidemez. İkinci günse evler sabahtan ziyaretçi akınına uğrar.

Ramazan bayramı bana hep daha sıcak gelmiştir, neden bilmem. Muhtemelen kurban bayramındaki et kokusuna tahammül edemememden kaynaklanan bir şeydir.

Et de koksa, evler insan akınına da uğrasa, yorgunluktan ölünse de bayramlar güzeldir :) (al sana sosyal mesaj :p )

2 yorum:

Canan dedi ki...

büyükbabamın teyzesinin gelini kim yaf :D

Selin dedi ki...

"amaaaan akraba işte" diyip geçmeseydin ve halama kimin kim olduğunu sorsaydın bilirdin :P ama ben de şu an tereddüte düştüm teyzenin gelini miydi diye :D belki başka bir şeyin gelinidir :D isimleriyle bilsek yeter galiba :D