Bayram ama ne bayram...

1 Ekim 2008 Çarşamba

Eveeet bugün bana da bayramdı, ben de her bayram olduğu gibi gezdim, elleri öptüm ve geldim.
Benim bayram anılarım da en az sizinkiler kadar dolu ve unutulmaz tabii ki. Yalnız sizden farkım şu ki benim için bayramda ne ziyaretlerde ne de yediklerimde bir değişiklik olmadı:).

Şöyle ki;

Kendimi bildiğimden beri annem,babam,abim ve ben babaanne ve anneanne başta olmak üzere en yakınlarımızdan en uzak akrabağlarımıza kadar her bayram dolanırız. Depremden önce Adapazarı'nda olduğumuzdan bayramın ilk günü oradaki akrabağlar gezilir sonra istanbul'a gelinirdi. Şimdi istanbul'da yaşadığımızdan tam tersi bir güzergah izleniyor. Bu duruma zamanla alıştık tabii ki ama eskisinden daha çok yorulduğumuz kesin!.

Bugün istanbul'da anneannede tüm kuzenler toplanıp bir kahvaltı yaptıktan sonra çekirdek aile olarak diğer yakınları görmeye Adapazarı'na gittik. Yok anne dayıları,teyzeleri derken babaanneye gidene kadar zaten en az 8 kapı yapmış olduk. Sonunda vardığımızda halamlar ve kuzenleri de görüp karnımızı doyurarak babamın amca,hala ve çocuklarını görmek için Şerefiye,doğançay,dereköy dolandık durduk. Ziyaret edeceğimiz o kadar çok büyüğümüz var ki bu nedenle öptüğümüz el sayısı hayli fazla. Üzerine bir de "her eve giriş ve çıkışta el öpme adeti" bindiğinde düşünün artık... Ziyaret ettiğimiz yerde 5 dk da kalsak o eller çıkışta da öpülür:D.

Bugün de her bayram olduğu gibi her kapıda verilen tatlılardan mide fesadı geçirmemek için yemedim. En azından her gittiğimiz yerde yemedim :). Düşünsenize günde 30 ziyaret yapsak ve her ziyarette 4'er dilim baklava yesek ne hale geliriz düşünemiyorum. Benim şansım (şans mı bilmiyorum belki sizde de öyledir:)) her tatlının yanında mutlaka bir tabak yaprak sarma ikram edilmesi ki bayılırım, bayıldığım yerde yer ayılırım asla hayır diyemem:P. Anlayacağınız bu bayram da senelik dolma ihtiyacımı karşılayacak miktarda sarma yedim :).

Bugün yediklerimin ve içtiklerimin haddi hesabı yok fakat bütün bir sene boyunca bu tadı başka yerde alamayacağım orası kesin.

Şimdi çocukluğumun bayramlarıyla karşılaştırırsak neler değişmiş bir bakayım;

  • Büyüklerden alınan bayram harçlıkları yerini "kuru ellere" bıraktı (mendil altı paraları yok gerçi çocukken de pek toplayamazdım:P ) :)
  • Kuzenlerle beraber küçük olduğumuz için her gittiğimiz evde basket oynama salaklığında bulunurduk şimdi o cesaret yok:P
  • Aradan seneler geçtiği için babamın akrabağlarından çok yaşlı olanlar Hak'kın rahmetine kavuştu ve yerlerini yeni nesle bıraktılar.
  • Eskiden arabayı babam kullanır,annem yanına otururken şimdi abim kullanıyor ben yanına oturuyorum ve anne,baba arkaya postalanıyor:P(vallaha kendileri istedi)
  • Her bayram köyde yediğimiz "soba üstü köy ekmeği ve tereyağı" ikilisi asla değişmedi fakat yaş itibarı ile sanırım "yenilen miktar" değişti :)
  • Eskiden gittiğimiz her evde "çocuktur canı ister" denilerek önüme konulan her türlü şeker,tatlı vs şimdi " çok yeme şişeceksin iyice" denilerek önümden alınıyor.
  • Ziyarete gittiğimiz yerlerde ziyarete gelen başka torun torba cemaati (tıfıl çocuklar) elimi öpmek için eğiliyorlar fakat buna inanmak istemiyorum :D
  • Her gittiğimiz evde de " eee çocuklar büyümüş mürvet ne zaman" diye sorulmasından da bıktım.

Yaaaa ben tekrar çocuk olmak istiyorum şimdi yazınca daha fena koydu :(. Bütün bunların arasında en çok koyan da, o çocukluğumuz bayramlarında kuzenlerle olan eğlencenin artık o kadar verimli olmayışı.

"Ne yapalım büyüdük ve bayram nasıl yaşanırsa yaşansın her hali güzel" demekten başka çaremiz kalmıyor.

Son olarak bugün bütün arkadaşlarımdan ve yanında olamadığım yakın çevremden özür dilemek istiyorum ki o kadar koşuşturmanın içerisinde bırak milleti arayıp mesaj yollamayı bana gelenleri bile okuyamadım düzgün. Yarın telafi etmeyi umuyorum. Affola.

3 yorum:

diamandi dedi ki...

:)) güzelmiş... değişen şeylerde pek değişiklik yok.. sarma konusunda katılmamak namümkün iken baklavada yemediğim için şansl sayılrım :) şerefiye...3 yılım geçti orda...migrosun karşısında.. öğrencilik... sen nerdeyse ben vercem çocuklara para diyorsun da verenelr var onlar ne yapsın :P

Dilara TAN dedi ki...

Şerefiyede migros nerede bilmiyorum :) Neredeyse ben verecem diyorum evet ama haklısın zaten verenler konusunda. Ama vermesinler çok şikayetçilerse bana çocuklugumda kimse vermiyordu zaten :P

diamandi dedi ki...

devir öc alma zamanı der gibi halin var :P şerefiyenin az ilerisi minibüslere yakın migros... şimdi oraya da bi alışmerkesi müsvettesi yaptılar şerefiyeye :) onun ilerisi işte. spor salonunun oralar..
geçti artık zaten istanbuldayım :p