Bayram sabahları...

30 Eylül 2008 Salı

Güzel bir Ramazan bayramı geldi yine :)

Yaşınız kaç olursa olsun herkes arar di mi çocukluğundaki bayramları? Bizi biz yapan değerlerimizi ne kadar hızla kaybettiğimizi düşünürseniz pek bir tuhaflık yok aslında bu durumda.

Hepimiz çocukluğumuzun bayramlarını özlüyoruz, fazla uzağa gitmeye gerek yok bir sene öncenin bayramlarını bile özlüyoruz.. Ya da ben özlüyorum diyelim.

Her bayram oturur düşünürüm 7-8 yaşında olduğum zamanların bayramlarını, o zaman da şimdiki gibi Ramazan bayramlarını daha çok severdim Kurban Bayramlarından. Ramazan ayında oruçlu oruçlu alışverişe çıkmak zorunda kalmayalım diye Ramazandan önce alırdık bayramlıklarımızı. Bazen annem kardeşimle ikimize güzel elbiseler dikerdi, bütün arkadaşlarımız kıskanırdı rengarenk elbiselerimizi. "Keşke benim annem de dikebilse böyle" cümlesini duyardık sık sık.

Arife gecesi banyoya girme kavgası yapılırdı muhakkak, "önce sen gir" "bana ne yaa sen gir".
En son annem "en son o önce girdi, sıra sende" der bitirirdi kavgaları.

Geceden yatağın yanına konurdu bayramlıklar ve ayakkabılar, gece değişik saatlerde kalkıp ayakkabılarına bakıp gülümseyip tekrar yattığınız olmaz mıydı o yıllarda sizin de :)

Sabah büyükbabam ve babam bayram namazına gider gitmez annem uyandırırdı bizi, onlar gelmeden kahvaltı hazırlanırdı... ve işte sabırsızlıkla beklediğimiz an! Bayramlıklar giyilir annem saçlarımızı toplardı... 5 dakikada bir kontrol ederdim aynada giysilerim düzgün mü diye.

Bayram sabahlarının güzelliğini muhakkak yaşamalı bir insan. Özellikle çocukluk yıllarında o sabahların verdiği mutluluk pek çok histen daha güzel! 

Sonra misafirler gelmeye başlar, eller öpülür, şeker-tatlı ikramı, 20-30 dakika sohbetin ardından gitme zamanı. Tekrar el öpülür, o sırada miniklerin eline bayram harçlığı sıkıştırır büyükler. Bazen bir çantada, bazense bir kumbarada birikir bayram harçlıkları. Bayramdan sonra okula gidilir gidilmez konuşulan ilk konudur bayram hasılatı :)

Gülümseyerek hatırladığım yılların düşündükçe içimi ısıtan en önemli zamanlarıdır bayram sabahları.
Belli bir yaşı geçince ne yeni kıyafetler heyecanlandırıyor insanı, ne yeni ayakkabılar. Zaten büyükler harçlık vermeyi de bırakıyor bir yerden sonra :) Birbirinin aynısı anlamsız bayram mesajları dönmeye başlıyor telefonlar arasında, ruhsuz tebriklere aynı ruhsuzlukla karşılıklar veriliyor.. Oysa ki "iyi bayramlar selin" diye mesaj atsa karşımdaki, ben de benim için uğraşıp 3 kelime yazdığını hissetsem, daha içten bir teşekkür yollasam kendisine, daha iyi hissetmez miyiz kendimizi o da ben de?

Özlüyoruz o günleri evet, artık bütün sevdiklerimizle bir arada değiliz, eski heyecanımızı yitirdik vs. Ama yine de bayramlar özel zamanlar, tadını çıkarmak gerek...

Yıllardır bütün bayramlarda aynı temennide bulunurum ben: "Sevdiklerinizle bir arada, yanyana olduğunuz güzel bir bayram geçirmek"

Şu an bu yazıyı okuyan kişinin kimi sevdiğini, kimi yanında görmek istediğini bilemem, hatta kendisinin kim olduğunu bile bilmiyor olabilirim. Ama bayramlara önem veren biriyse, her fırsatta benim gibi çocukluğundaki bayramları özlediğini söyleyen biriyse, dilerim o bayramlar tadında bir bayram geçirir ve dilerim sevdiği insanlar hem bu bayram gününde hem de diğer zamanlarda yanında olurlar... (bu dua sadece size değil tabi, kendim için de diliyorum aynı şeyi..)

İyi bayramlar...

3 yorum:

kNtli dedi ki...

haklısın..çok haklısın.. biz büyüdük diye mi böyle hissediyoruz yoksa zaman mı sürüklüyor bizi değişime emin olamıyorum bazen.. Büyüdük diye demek istiyorum ama.. Zaman geçtikçe bayramlarının tadinin da değişmesini kabullenemiyorum çunku:\

mca dedi ki...

Öncelikle blog hayırlı olsun,çok şık olmuş.. Sora iyi bayramlar:)
Güzel şeyler söylemişsin.. çocukluğumza dair özlenen şeylerden biri de bayramlar.
İlk gittiğim bayram namazını hatırlıyorum, Gurur duymuştum kendimle büyük bi heycanla gitmiştim, Ancak namaz sırasında bi kaç kişinin gülmesine sebep olmamdan ötürü asık suratla dönmüştüm eve:) Bugünse biraz zor kalktım, biraz isteksiz..belki de artık yalnız gitmek durumunda kalmamdan ötürü içimi sıkıyor, bilmiyorum..Özlüyorum sadece eskiyi..
Bi de şu kalıp mesajlara ben de kıl oluyorum..Cevap da vermiyorum valla.. Varsın sitem etsin, benim sitemim daha büyük..
Tekrar iyi bayramlar..

Selin dedi ki...

@ kntli
galiba herkes belli bir yaşı geçince aynı şeyleri hissetmeye başlıyor, içinde bulunduğumuz zamanın minikleri de şu zamanki bayramları özleyecekler 10 yıl sonra muhakkak. Galiba büyüdükçe dünyayı algılayışımız değişiyor ya, bu da onunla ilgili bir durum..

@mca
teşekkürler :)
her bayram herkes için ayrı ayrı mesajlar yazmaya çalışıyordum, ama bu bayram benim de içim sıkıldı, özel bir şey yazmaya çalışıyorsun, tuhaf bir maniyle geri dönüyorlar sana. bu bayram yine içimden geldiği gibi yazdım ama adamına göre muamele yok, bu bayram ben de herkese aynı mesajı atıyorum :-/

gerçi en azından google'da bayram mesajı yazıp ilk çıkanı atmıyorum, kendi kelimelerimle tebrik ediyorum insanları...

kızgınım biraz galiba... ya da kırgın bilmiyorum...

neyse :)
iyi bayramlar dilerim tekrar :)